Ausbildung

Ausbildung

ALMANYA'DA MAAŞLI EĞİTİM PROGRAMI

HEM MAAŞ ALIN, HEM KARİYER YAPIN!

 

AUSBILDUNG NEDİR ?

Ausbildung, pratik ve teorinin birleştirildiği ikili profesyonel eğitimdir. Almanya’da üniversiteye gitmeden meslek sahibi olmanın bir yoludur. Program, mesleklere göre değişmekle birlikte genel olarak 2-3 yıl sürmektedir.

Meslek Eğitimleri; İşveren ve Meslek Okulu işbirliğinde Meslek Odaları onayı ve kontrolünde yürütülmektedir

Almanya, Avrupa Ülkeleri arasında ‘’Meslek Eğitimi’’ ve ‘’Kalifiye İş Gücü‘’ yetiştirme alanında son derece başarılı bir ülkedir. Almanya'da Meslek Eğitimi veren kurumlardan alınan belgeler bütün Avrupa Ülkelerinde geçerli olup, üst derecede de kabul görmektedir. Almanya'da bu kurumlardan alınan ‘’Meslek eğitimi’’ne ‘’Ausbildung’’ denilmektedir.

AUSBILDUNG İÇİN BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR ?

 

Ausbildung için Yaş Sınırı ;

Programa başvuru yapabilmeniz için 18 yaşını doldurmuş olmanız gerekmektedir. Başvuru yapabilecek adayların üst yaş sınırı başvuran adayın profiline ve başvuru yapacağı alana göre değişmek le birlikte, AMR Global olarak 28 yaşını geçmemiş adaylara yardımcı olabilmekteyiz.

 

Ausbildung için Gerekli Eğitim Seviyesi ;

Programın amacı meslek edindirme olduğu için, herhangi bir meslek dalında yetişmemiş, mesleği olmayan kişilere yöneliktir. Türkiye’de Lise ve Dengi Okullar, 2 yıllık Ön lisans veya Lisans mezunları dahil programa başvuru yapabilirler.

Vize için gerekli şartlar ;

1.     Almanca B1 dil sertifikası

2.     Meslek odalarından alınacak onay

3.     İşletmeden sağlanacak ilgili programla uyumlu iş kontratı

4.     Sigorta ve konaklama kayıt bilgileri

5.     Kurs yada programa kayıt 

 

Ausbildung için Gerekli Almanca Seviyesi ;

Programa başvuru yapacak adayların en az B1 (tercihen B2) seviyesinde Almanca bilgisine sahip olması ve bunu Telc, Goethe gibi uluslararası geçerli olan sınavlardan belge alarak kanıtlamaları gerekmektedir.

Meslek Eğitimi Programları,1 Mart 2020 tarihinde  Almanya Federal Hükümetinin çıkardığı ‘’Göç yasası’’ çerçevesinde yapılabilmektedir. Vizeye tabii uluslararası adaylar gerekli seviyede Almanca dil yeterliliğini  kendi ülkesinde de tamamlayabilecekleri gibi 25 yaş altı adaylar uzun dönem dil kursu kaydıyla birlikte bu amaçla (süreç için geçim teminatı amacıyla 6 aylık bloke hesap şartıyla) Almanya’ya seyahat edebilirler.

ALMANYA'DA HANGİ ALANLARDA AUSBILDUNG YAPABİLİRİM ? 

AMR Global ve Türk - Alman Ticaret Köprüsü (Almanya'daki çözüm ortağımız) ile birlikte, Ausbildung programı ile Aşçılık, Gastronomi Endüstrisi, Turizm - Otelcilik bölümleri, Garsonlar, Fırıncılar, Pastacılar, Tatlıcılar gibi anlarda yoğunluklu faaliyet gösteriyoruz.

AUSBILDUNG SÜRESİ NE KADARDIR ?

Meslek Eğitimi alınacak branşlara göre değişiklik göstermekle birlikte, Ausbildung'lar 2 ile 3 yıl arasında sürer. Bu zaman zarfında, hem teorik hem de pratik uygulamalara dayalı eğitim alınır. İlk dönemden itibaren haftanın 2 günü okulda teorik dersler alınıp, diğer 3 gün ise sahada, iş yerinde pratik yapılır, deneyimler elde edilir. 

ALMANYA'DA MESLEK EĞİTİMİNİ KİŞİYE KATKISI NE OLUR ?
Almanya'da bir Meslek Eğitimini tamamlamışsanız, kalifiye eleman olarak kabul görürsünüz. Almanya'da kalifiye elemanlar daha çok rağbet görür ve kalifiye olmayanlara göre de doğal olarak daha yüksek ücret alır. Dolayısıyla, Meslek Eğitimini tamamlamış bir kişinin kariyer planlaması ve geleceğini inşa etmekteki şansı daha yüksek olur. Meslek Eğitimini (Ausbildung) tamamlamış olana ilgili kurum tarafından sertifikası verilir. Sertifikasını alan bir kişi yüksek maaşlı bir işte çalışabilir, bir iş kurabilir, eğitime devam edebilir veya üniversiteye başlayabilir.
Aldığınız eğitim size sadece bunları vermekle kalmaz, size aynı zamanda Almanya'da oturum izni sağlar.
 

AUSBILDUNG KAYITLARI HANGİ AYLARDA YAPILIR ?

Ausbilldung ( Meslek Eğitimi ) kayıtları, eyaletler arasında farklılıklar göstermekle birlikte, genel olarak; yılda 2 dönem kayıt yapılır. İlk dönem, Eylül - Ekim aylarında, ikinci dönem kayıtlar ise; Mart – Nisan aylarında gerçekleştirilir. Almanya dışından gelen öğrenciler için genel olarak Ausbildung Eylül ayında başlatılır.

MESLEK EĞİTİMİ ALABİLMENİN KOŞULLARI NELERDİR ?

 Lise veya Yüksekokul Diplomaları,

- Ausbildung yapacağınız okulda ve çalışacağınız iş yerinde Almanca konuşulacağından ,B1 Seviyesinde Almanca ile kayıt şartlarını gerçekleştirip, öğrenim gördüğünüz süre içinde, B2 seviyesinde Almanca öğrenmeniz gerekir.- 

- Ausbildung eğitiminin alınacağı eğitim kurumunun bulunması ve kabul belgesinin alınması gerekir.

- Almanya'da Meslek Eğitimi yapacaklara oturum izni gerekmektedir yani, ikamet edeceği bir evin olması gerekir.

 

        MESLEKİ EĞİTİM ( AUSBILDUNG) PROGRAMININ AVANTAJLARI

·         EĞİTİM SÜRESİNCE MAAŞ

·         ŞİRKETTEN YETERLİLİK BELGESİ

·         MESLEK EĞİTİMİ SONRASI YÜKSEK  MAAŞ (2500€ ‘DAN BAŞLIYOR)

           AMR GLOBAL MESLEK EĞİTİMİ ( AUSBILDUNG) PROGRAM HİZMETLERİ

·         Öğrencileri başvuru süreci ve tüm evraklar hakkında bilgilendirmek

·         Öğrenciye en uygun meslek için eğitim ve çalışma yerlerini listelemek

·         Öğrencinin evraklarının eksiksiz bir şekilde hazırlanarak evrakların Almanya’da ilgili kurumlara iletilmek ve başvuruları yapmak

·         Almanya kanunları çerçevesinde ilgili programa kabul yetkisini veren meslek odaları gibi resmi makamlarda denklik ya da izin belgesinin çıkarmak

·         Dil seviyesi yeterli olmayan öğrencilerin Almanya’daki kurslarda veya Almanya’dan online programlarda dil seviyesini geliştirmesine rehberlik etmek

  • Dil seviyesi yeterli olmayan öğrencilerin Almanya’daki kurslarda veya Almanya’dan online programlarda dil seviyesini geliştirmesine rehberlik etmek
  • Dileyen öğrencilere konaklama ayarlamak
  • Vize evrakları ve prosedürleri hakkında bilgilendirmek
  • Vize için önemli olan Motivasyon mektubunu hazırlamak
  • Vize dosyasını düzenlemek ve randevu almak
  • Almanya’ya gidiş sürecinde yapılacaklar hakkında öğrenciyi bilgilendirmek (ikamet kaydı ve ikamet müsaadesi almak)

(Bütün bu koşulların sağlanması AMR Global ve Almanya'daki çözüm ortağımız Türk-Alman Ticaret Köprüsü'nün danışmanlık hizmetleri kapsamındadır.)

Ayrıca; Evrakların tercümesi, 1 Yıl boyunca Danışmanlık, Vize mülakatı ve Vize İşlemlerinin hazırlanması gibi teknik konular da danışmanlık hizmetlerimizin içindedir.

BİLMENİZ GEREKENLER
Bazı özel okullar hariç, Ausbildung yapılan kurumlara harç ücreti ödenmez. Meslek Eğitiminiz sırasında, 600-800 Euro arasında devlet destekli öğrenci yardımı alırsınız. Öğrenci yardımının devlete geri ödemesi yoktur. Bu yardımı alma şartları arasında 30 yaşın altında olmak ve en az 2 yılda Ausbildung tamamlama zorunluluğu vardır. 

30 yaşın üzerinde olanlar da Ausbildung yapabilir ancak; öğrenci yardımı alamazlar. (40 yaşa kadar)
Niteliklerinize ve ilgi alanınıza uygun bir eğitim alanı seçmelisiniz.
Almanya'da aldığınız Meslek Eğitimi Türkiye'ye göre farklılıklar gösterebilir. Örneğin; hemşire olmak için Türkiye'de 4 yıllık bir üniversite bitirmek gerekirken, Almanya'da 3 yıllık Ausbildung eğitim süresi hemşire olmak için yeterli bir süreçtir ve buradan sertifikasını alan bir hemşire, Avrupa'nın bütün ülkelerinde rahat çalışabilir.
 

Mesai kavramının belli olduğu (8 saat), iş tanımınızın, nelerle ilgili çalışacağınız ve sorumluluklarınızın belli olduğu nezih ortamlarda çalışmak ve kendinize yeni bir hayat kurmak istiyorsanız. Doğru adrestesiniz. AMR Global ve Türk- Alman Ticaret Köprüsü işbirliğiyle size ve ailenize yeni yaşam sunuyoruz!

 

IHK FOSA DENKLİK BAŞVURU FORMU